Iwatate sensein luento Helsingissä 17.8.2019

Elokuussa 2019 juhlistettiin Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta järjestämällä kendon juhlaleiri, jossa pääopettajina olivat Saburo IWATATE sensei (Hanshi 8.dan) ja Koji ONDA sensei (Kyoshi 8.dan). Lisäksi delegaation johtajana toimi Japanin kendoliiton puolesta FUNAKI sensei.

Lauantain leiripäivän (17.8.2019) aluksi Iwatate sensei piti luennon, joka keskittyi oikean asennon ja elämän pituisen kendon elementteihin.

HYVÄ ASENTO, RYHTI

Iwatate sensei aloitti toteamalla, että tärkeintä kendossa on oikea asento (kamae, ryhti). Hän oli tarkkaillut suomalaisten kendokoiden ryhtiä perjantain harjoituksissa ja havainnut muutamia epäkohtia, joihin hän halusi leiriläisten kiinnittävän huomiota. Niinpä hän oli pyytänyt Markus Frey senseitä piirtämään oheisen ihmisvartalon, johon hän sitten merkitsi kymmenen tärkeää kohtaa.

1. Päälaki. Päälaki osoittaa aina suoraan ylös. Ei etuviistoon, eikä takaviistoon. Kuvittele voima, joka kiskoo sinua päälaestasi suoraan ylös – siitä syntyy hyvä ryhti.

2. Katse. Katse suuntautuu suoraan eteenpäin. Ei alaviistoon, eikä yläviistoon. Tämä on yhteydessä edelliseen – jos päälaki osoittaa suoraan ylöspäin, suuntautuu katse automaattisesti suoraan eteenpäin.

3. Niska. Niskan pitää olla kiinni takin kauluksessa. Jos niskan ja takin kauluksen väliin jää rako, on kendokan asento liian etukumara. Tämä on yhteydessä edellisiin – jos niska on kiinni takin kauluksessa, osoittaa päälaki automaattisesti suoraan ylöspäin ja katse suuntautuu automaattisesti suoraan eteenpäin.

4. Selkä. Selkä tulee pitää mahdollisimman suorana.

5. Napa. Navan alapuolelle sijoittuu tanden-piste, johon energia keskittyy, kun kamae on hyvä ja hengitys kohdallaan.

6. Pakarat. Kun kamae on hyvä, tuntuu jännite myös pakaroiden siinä kohdassa, joka on hivenen kovera.

7. Polvi. Vasemman jalan polvi ei saa olla täysin suoraksi ojentunut, mutta ei myöskään koukussa. Oikea kohta löytyy kokeilemalla.

8. Kantapää. Vasemman jalan kantapää ei saa olla kiinni lattiassa. Sen tulee olla koko ajan irti lattiasta, ei kuitenkaan liian korkealla.

9. Varpaat. Varpaat osoittavat suoraan eteenpäin. Ne ovat kuin suuntavilkut, jotka paljastavat hyökkäyksemme suunnan.

10. Kädet. Kädet eivät saa olla kamaessa liian alhaalla. Mallikuvan kundokalla kädet ovat hyvin matalalla. Hyvässä kamaessa vasemman peukalon korkeus on suunnilleen navan kohdalla.

Kun nämä asiat ovat kunnossa, voi kendoa tehdä hyvin vanhanakin. Kuten Iwatate sensei seurakaveri, joka on nyt 96-vuotias ja edelleen jaksaa tunnin treenit.

ELÄMÄNPITUINEN KENDOURA

Mieli (tai sydän) ja keho yhdessä muodostavat elämänpituisen kendouran perustuksen. Tässä mieltä ohjaavat hyvin neljä kiitollisuuden aihetta:

 1. Kiitollisuus omia vanhempia kohtaan.
 2. Kiitollisuus omaa maata ja yhteisöä kohtaan.
 3. Kiitollisuus opettajia kohtaan.
 4. Kiitollisuus ystävyyssuhteista.

Kendoa ei voi oppia ilman opettajaa. Noin 70 vuoden ikään tullessaan Iwataten opettajista ei kuitenkaan ollut enää ketään jäljellä. Erään vanhemman ystävän saatua 8. danin, päätti Iwatate pitää tätä opettajanaan. Vaikka Iwatate sensei oli itse graduoinut 8.danin jo aikaisemmin, ei sillä ollut merkitystä. Vanhemmalta seurakaveriltaan Iwatate voi silti oppia, kuinka kendoa pystyy tekemään hyvin vanhana. Nyt tämä opettaja puolestaan on jo 96-vuotias ja edelleen harjoittelee kendoa.

Kendoa tehdään ystävien kanssa, yksin ei voi kendoa harrastaa. Pidä huolta ystävyyssuhteistasi. Kendon pitää olla kivaa, molemmille. Nauttikaa siitä yhdessä.

Iwatate sensei toi lopuksi esille, että kendossa tulee olla henkilökohtaisia tavoitteita. Hyviä tavoitteita ovat graduoinnit tai jonkin tietyn osa-alueen kehittäminen.

Iwatate sensei itse tavoittelee edelleen täydellistä men-lyöntiä. Elämänsä aikana hän muistaa melkein onnistuneensa tässä kolme kertaa. Kerran harjoituksissa ja kahdesti otteluissa. Kaikki nämä vasta sen jälkeen, kun hän oli jo täyttänyt 55 vuotta.

Iwatate sensein oma pitkän aikavälin tavoite on tehdä kendoa vielä 90-vuotiaanakin. Iwatate sensei on tällä hetkellä 80-vuotias. Hän aloitti kendon 15 vuotiaana ja on siten nyt harjoitellut kendoa 65 vuotta. Hänen vanhempi seurakaverinsa aloitti kendon 10 vuotiaana ja on nyt 96-vuotias. Eli hän on harjoitellut kendoa jo 86 vuotta!

Kendo on elämänpituinen tie.

Kiitos tulkkauksesta ja käännöksistä Heini Korhoselle, tekstin oikolukemisesta Mikko Saloselle ja kuvista Masayuki Miyasakalle.

FKA hakee uutta rahastonhoitajaa

FKA hakee uutta rahastonhoitajaa
Suomen kendoliiton hallituksessa on paikka auki, haemme uutta rahastonhoitajaa!
Tässä olisi nyt mainio tilaisuus saada omalle seurallenne suora väylä liiton pääkallopaikalle ja liiton päätöksenteon ytimeen. Väistyvä rahastonhoitaja Anssi Ruohtula on kehittänyt liiton taloushallintaa, minkä ansiosta se nykyisin sujuu kätevästi ilman papereiden pyörittelyä ja tilitoimiston asiantuntevan väen avustamana. Eli ei kannata stressata pätevyyden suhteen, homman oppii kyllä. Alla tarkempi tehtävänkuvaus.
Haku:
Jos kiinnostuit, niin ota pikimmiten yhteyttä liiton puheenjohtajaan Mika Kankaiseen, mika.kankainen@fka.fi. Uusi rahastonhoitaja nimetään liiton syyskokouksessa kendon SM-kisojen yhteydessä Turussa 24.11.2018.
Tehtävänkuvaus:
 • Laskujen lähettämistä. Laskuja lähetetään noin 200 – 250 kpl vuodessa.
 • Laskujen perimistä. Muistutuksia lähetetään muutamia kymmeniä vuodessa.
 • Maksujen suorittamista. Laskuja, tukia yms. maksetaan noin 150 kpl vuodessa.
 • Tositteiden arkistointi. Varmistetaan, että kaikista tapahtumista on tositteet ja tallennetaan ne Google Driveen.
 • Kirjanpito. Kirjataan tapahtumat Merit Aktiva järjestelmään oikeille tileille. Tapahtumat kirjataan myös oikealle lajille ja siihen mahdollisesti liittyvään projektiin.
 • Budjetti. Laaditaan kerran vuodessa syyskokoukseen ja seurataan vuoden mittaan toteumaa.
 • Kokoukset. Kendoliiton hallitus pitää noin kerran kuussa Skype-palaverin, jossa suunnitellaan liiton toimintaa.
Tilitoimisto käy läpi pankin tiliotteen ja tositteet kuukausittan, ja kirjaa maksetut laskut maksetuiksi ja kyselee epäselvien tositteiden perään. Tilitoimisto myös auttaa siinä, miten eri tilanteissa toimitaan. Tilitoimiston kanssa on toimittu näin, koska se on helpompaa ja nopeampaa, kuin että joka kuukausi keräisi kaiken ja selvittelisi ja selittelisi, mistä kussakin on kyse. Toki tilitoimistoa voisi hyödyntää enemmänkin jos haluaa, mutta todennäköisesti se veisi lopulta enemmän aikaa ja tietenkin maksaisi enemmän.
Kirjanpito on pilvessä Merit Aktiva nimisessä palvelussa ja kaikki muu materiaali Google Drivessa. Eli ei ole mitään papereiden kanssa säätämistä. Tilitoimisto pääsee käsiksi näihin ja viestintä heidän kanssaan tapahtuu sähköpostitse.
Suomisportin myötä laskutusta tapahtuisi tulevaisuudessa vähemmän, kun jäsenmaksut tiliytyisivät.
Budjetin seuraamista olisi hyvä kehittää, toivottavasti jatkossa sille on paremmat edellytykset. Käytännössä budjetin seuraaminen koskisi lähinnä projekteja (kisat, leirit jne.) ja tukia.
Tehtävät vievät jonkin verran aikaa, sillä jokaisessa tapahtumassa on kuitenkin useita vaiheita. Tilannetta täytyy seurata jatkuvasti ja lähes viikottain hoitaa jotakin asiaa. Tehtävien hoitaminen sujuu kuitenkin yleensä suht nopeasti, aikaa kuluu ehkä noin 10 – 30 minuuttia kerrallaan.

Lisätietoja tehtävästä:

 
Anssi Ruohtula
Puh. 0405470246

Tietosuojalait uudistuvat, onko seuranne valmis?

Suomen ja EU:n tietosuojalait ovat uudistumassa. Siten FKA:n jäsenseurojenkin pitää 25.5.2018 alkaen soveltaa henkilötietorekisteriensä ylläpitoon EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR = General Data Protection Regulation).

Käytännössä tämä edellyttää FKA:n jäsenseuroilta näiden kolmen toimenpiteen tekemistä 25.5.2018 mennessä:

1. Nimetkää tietosuojavastaava, jonka tehtävänä on tietosuojaa koskevien asioiden huomioon ottaminen seuranne toiminnassa ja joka toimii yhteyshenkilönä rekisteröidyn oikeuksiin ja viranomaisvalvontaan liittyvissä kysymyksissä
2. Laatikaa tietosuojaselosteet seuranne hallinnoimista henkilötietorekistereistä, esim. jäsenrekisteristä ja tiedotuksessa käytettävistä sähköpostilistoista (jokaisesta omansa) ja laittakaa ne näkyville esim. seuranne verkkosivuille
3. Tehkää salassapitosopimus (NDA) mahdollisten kolmansien osapuolien kanssa, jos heillä on pääsy ko. henkilötietorekistereihinne

FKA:lla on selvityksessä, miten Seuramappia jäsenrekisterinään käyttävien seurojen tietosuojakäytäntö hoidetaan. Samoin graduointien, leirien ja kisojen ilmoittautumistietojen tietosuoja. Näistä on tulossa lisätietoja myöhemmin tässä kuussa.