Graduoinnit

FKA:n lajeissa on muiden budolajien tavoin tasojärjestelmä. Tasokokeet eli graduoinnit ovat osa harjoittelua. Niiden on tarkoitus luoda selkäranka harjoittelulle. Kyu-järjestelmä antaa puitteet perusteiden opettamiseen ja johdattaa harjoittelijaa eteenpäin, jotta hänellä lopulta olisi valmiudet suorittaa kansainväliset vaatimukset täyttävä ensimmäisen danin koe.

On erittäin tärkeää, että harjoittelu on tinkimätöntä ja että graduointien suorittaminen on luonnollinen osa harjoittelua. Graduoinnin tulee ensisijaisesti kannustaa harjoittelemaan. Turhan hierarkian muodostumista pyritään välttämään. Suoritettu kyu-arvo on merkkipaalu suorittajalleen ja osoitus hänen ahkeruudestaan koko lajiyhteisölle.

Kyu-tasolla harjoittelun pitää olla riittävän haastavaa, jotta kokelaat läpäisevät kyu-graduoinnit ongelmitta. Ohjaajat painottavat harjoittelun tärkeyttä, jotta aloittelevat harrastajat ymmärtäisivät, että graduointi on mittari heille itselleen osana pitkää tietä.

Tasojärjestelmässä eteneminen tapahtuu siten, että peruskurssin jälkeen suoritetaan 6. kyun tasokoe eli graduointi. Sen jälkeen kyu-tasokokeita suoritetaan noin 3-6 kuukauden välein 1. kyuhun asti. Tänä aikana harjoittelija oppii lajin perusteet ja on valmis todellisen tien aloittamiseen siirtyessään kyu-arvoista dan-arvoihin. 1. kyun jälkeen suoritetaan 1. dan. Dan-arvoissa voidaan edetä 1. danista aina 8. daniin asti siten, että 1. danina on oltava vähintään yksi vuosi ennen 2. danin koetta, 2. danina vähintään kaksi vuotta, 3. danina kolme vuotta jne. Suomessa korkein taso on tällä hetkellä kendon 7. dan. Graduointimahdollisuuksia on suurimpien leirien ja kilpailujen yhteydessä sekä peruskurssien jälkeen. FKA:n lajeissa ei käytetä eri värisiä vöitä tms. ulkoisia arvomerkkejä.

Kyu-graduointisäännöt

Lataa tiedosto (PDF, 188KB)