Atarashii Naginata eli ”uusi naginata” on japanilainen budolaji, jossa harjoitellaan ja kilpaillaan naginata-nimisellä japanilaisella peitsiaseella. Harjoitteluun kuuluvat yksin, parin kanssa sekä ryhmässä tehtävät harjoitteet, ja täysikontaktiharjoittelu ja ottelut. Harjoitusaseena käytetään shiai you naginataa, jossa on tammesta tehty varsi ja bambusäleistä koottu ”terä”. Tämä mahdollistaa turvallisen harjoittelun ilman suurta loukkaantumisvaaraa. Täysikontaktiharjoittelussa käytetään lisäksi sitä varten tehtyä panssaria, bogua, joka koostuu kypärästä, rintapanssarista, hanskoista, lannevyöstä ja säärisuojista. Atarashii Naginatan harjoitteluun kuuluu myös muodollinen kata, joka suoritetaan parin kanssa sarjana kokopuisella aseella, katayou naginatalla.
Atarashii Naginatassa voi kilpailla kahdella eri tavalla: Engi-kyougissa arvioidaan kahden parin keskinäistä paremmuutta Shikake Oji ja Zen Nihon Kata tekniikoissa ja Shiai-kyougissa otellaan suojavarusteissa kahden pisteen voitosta. Lisäksi epävirallisena kilpailu- ja esitysmuotona on rytminen Naginata, jossa ryhmä esittää musiikin tahtiin lajin tekniikoita synkronisesti. Tässä muodossa pääarvostelukriteereinä ovat näyttävyys, samanaikaisuus ja liikkeiden oikeellisuus.
Atarashii naginatan harjoittelu alkoi Helsingissä Ki-Ken-Tai-Icchi ry:ssä vuonna 2009. Suomen Kendoseurojen Keskusliitto on hyväksytty Euroopan Naginataliiton (ENF) jäseneksi vuonna 2013, minkä myötä lajin asema Suomessa on lopullisesti vakiintunut. Kansainvälisen Naginataliiton (INF) väliaikaiseksi jäseneksi Suomea ehdotettiin ENF:n toimesta syksyllä 2014.
Suomen kendoliiton alaisuudessa harjoitellaan standardisoitua Atarashii Naginataa, jonka harjoittelua Euroopassa hallinnoi ENF ja maailmanlaajuisesti INF. Japanissa pääjärjestönä toimii All Japan Naginata Federation (AJNF).
Suomen kendoliitto sallii naginatan harrastajille kaikkien klassisten koulukuntien harrastamisen. Liittoon kuuluvissa seuroissa harjoitellaan Jikishinkageryu Naginatajutsua (Helsingissä) ja Suio-ryu Iai Kenpoa (Jyväskylässä ja Kotkassa). Molemmissa harjoitellaan myös muiden aseiden kuin naginatan kanssa. Suomen kendoliitto pyrkii kannustamaan ja edistämään harrastajien ymmärrystä ja tietoutta klassisten koulukuntien opeista ja rikkauksista. Uuden ja klassisen tyylin harjoittelemien rinnan antaa uusia näkökulmia molempiin.
Naginatan harjoittelu sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta.
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:
http://www.naginata.fi
http://www.kkti.fi/naginata
http://www.jikishin-naginata.jp
http://en.wikipedia.org/wiki/Naginata