Sports Chanbara

Sports Chanbara (lyh. SpoChan), on Japanista peräisin oleva miekkailulaji, jossa kaksi ottelijaa ottelee toisiaan vastaan erilaisilla pehmoaseilla. Ottelijoilla voi olla samanlaiset tai erilaiset aseet, joita löytyy lyhyestä tikarista (tanto) miekkaan (katana) ja pitkään keihääseen (yari). Sports Chanbara kehitettiin Japanissa 1971 Tanabe Tetsundon johdolla. Keskeinen ajatus oli kehittää nykyaikainen helposti lähestyttävä tapa japanilaiseen miekkailuun.

Ottelijoiden aseet ovat pehmustettuja, minkä ansiosta lyönnit voidaan turvallisesti viedä perille asti. Turvallisuutta lisäävät kevyet kypärät, jotka suojaavat silmiä, ja kilpailuissa käytettävät hansikkaat, jotka suojaavat rystysiä ja toistaalta pehmentävät niiden osumia. Muutoin varustus on melko vapaa. Suositeltavia ovat esim. judo-/karate-housut, hihaton kimono-takki ja sen alla pitkähihainen t-paita. Kendon tavoin Sports Chanbarassa liikutaan paljain jaloin.

Sports Chanbaran taustalta löytyy yhteyksiä Kendoon ja Kenjutsuun. Suurimpana erona on Sports Chanbaran paljon vapaampi muoto. Tämä mahdollistaa sen, että Sports Chanbarassa pääsee heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien kokeilemaan ottelemista. Etenkin lasten kohdalla tämä on iso etu, sillä se mahdollistaa kaverin kanssa miekkailemisen jo lyhyen perehdytyksen jälkeen. Lisäksi harjoitusten lomaan voidaan helposti keksiä hauskoja pelejä ja joukkuekilpailuja.

Vaikka Sports Chanbara ei ole niin tiukasti muotoon sidottu kuin Kendo, löytyy lajeista paljon yhteistä. Kohteliaat käytöstavat ja vastustajan kunnioittaminen ovat tärkeässä osassa myös Sports Chanbarassa. Kuten budolajeissa yleensäkin alkaa Sports Chanbarassakin harjoittelu aina tervehdyksellä – saliin tultaessa ja poistuttaessa kumarretaan, samoin harjoitusten alussa ja lopussa sekä aina uudelle harjoituskaverille. Myös itse ottelusta löytyy samoja elementtejä kuin Kendo-ottelusta. Pelkkä sattumanvarainen osuma ei riitä pisteeseen vaan hyökkäyksen pitää olla tarkoituksella tehty ja ilmentää Ki-Ken-Tai-Icchin periaatetta.

Sports Chanbara rantautui Suomeen vuonna 2015 ja Suomen Kendoliiton lajivalikoimaan laji hyväksyttiin vuoden 2019 alusta. Suomessa Sports Chanbaraa harjoitellaan mm. Porin ja Kotkan kendoseuroissa. Kansainvälisen lajiliiton alaisuudessa järjestetään kilpailuja EM- ja MM-tasolla.

Linkkejä:
Kotkan SpoChan kotisivut
Porin SpoChan kotisivut
Sports Chanbara Finland Facebook-ryhmä
SpoChan Around the World Facebook-ryhmä