Muutaman vuoden kendoa Suomessa harrastanut Aapo Rantala on vaihto-opiskelemassa Japanissa ja iloksemme kertoo nyt kokemuksistaan!
Vaihtokuulumisia Kanazawasta
Terveisiä Japanista! Mä oon Aapo ja oon täällä Japanin länsirannikolla Kanazawassa vaihto-opiskelemassa ensi vuoden helmikuuhun asti. Kanazawa on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki täynnä historiaa ja kulttuuria. Suomeen verrattuna täällä on mukavan lämmintä vielä tähänkin aikaan vuodesta ja ympäröivät vuoret tarjoavat upeat maisemat. Yliopiston kampus sijaitsee keskustasta vähän matkan päässä vuorilla luonnon ympäröimänä ja metsässä liikkuvista karhuista varoitetaankin silloin tällöin.
Olen harrastanut kendoa KKTI:n riveissä erittäin aktiivisesti nyt reilut kaksi vuotta. Kun vaihto-opiskelupaikka varmistui, otinkin heti yhteyttä Kanazawan yliopiston kendoseuraan. Olen nyt käynyt aktiivisesti seuran harjoituksissa ja vastaanotto on ollut todella ystävällinen. Kaksi tuntia kestäviä harjoituksia on neljä kertaa viikossa.
Harjoituksien sisältö
Tässä on tyypillinen harjoitusaikataulu:
16:55– Lämmittelynä ennen varsinaisia harjoituksia dojoa juostaan ympäri
17:00 – Venyttely ja suburit, 30 kpl joogeburi, 30 kpl shomen ja 30 kpl haya suburi
17:05 – Seiretsu, menit päähän
17:05 – Vapaata kihonia pareittain, kahden minuutin välein siirtyminen yksi oikealle
17:15 – Uchikomi-geiko neljän hengen ryhmissä, noin 20 sekuntia ja rummunlyönnistä vaihto
17:25 – Erittäin monimutkaiselta näyttävä keiko, jolla ei tietääkseni ole edes omaa nimeä. Yritän parhaani mukaan selittää sisällön:
- Pareittain ensin ji-geiko noin 30 sekuntia, jonka jälkeen tulee rummunlyönti
- Seuraavaksi saman parin kanssa tsubazeriai ja tästä alkaa ippon shobu, kestää noin minuutin tai kunnes kaikista pareista jompikumpi on saanut ipponin
- Rummunlyönti ja ippon shobun hävinnyt tekee kakari-geikon noin 10 sekuntia, jos äskeisessä tuli hikiwake niin molemmat osapuolet tekevät vuoron perään kakari-geikon
- Rummunlyönti ja siirtyminen yksi oikealle
17:35 – Tauko
17:45 – Vapaata ji-geikoa
18:15 – Sama monimutkainen keiko, jonka selostin edellä
18:25 – Tauko
18:30 – Vapaata ji-geikoa
19:00 – Seiretsu
Kuten aikataulusta näkyy, täällä harjoittelu painottuu selvästi ji-geikoon, eikä kihonia tai subureita tehdä juuri lainkaan. Harjoittelu tehdään kovalla intensiteetillä alusta loppuun, pienet lyönnit ja nopeus ovat arvossaan, isoja liikkeitä ei juuri näy. Kataa tehdään kuulemma silloin tällöin, mutta itse en ole siihen vielä täällä törmännyt. Osasin odottaa, että kendo kataa ei Japanissa harjoitella läheskään niin paljon kuin Suomessa tai Euroopassa ylipäätään, mutta subureiden ja kihonin vähäisyys treeneissä yllätti. Vaihtelua aikataulussa ei myöskään juuri ole, esimerkiksi suburit ovat aina nuo kolme.
Opettajien rooli
Treenejä johtaa aina paikalla olevista kokenein oppilas, senseit eivät siis ohjaa harjoituksia. Harjoituksissa ei aina välttämättä edes ole yhtäkään senseitä paikalla. Kun opettajia on paikalla, heidän kanssaan tehdään pelkästään vapaata ji-geikoa, vaikka muut tekisivätkin esimerkiksi uchikomi-geikoa. Vanhin sensei on 77-vuotias ja kuulemma hän on nuoruudessaan voittanut Japanin opiskelijoiden kendon mestaruuden sekä tullut mitalisijoille Japanin kendon mestaruuskisoissa!
Senseit nauttivat aivan uskomatonta arvostusta täällä. Jos opettajan nähdään edes astuvan sisään liikuntahalliin, missä dojo on, joku paikalla olevista oppilaista juoksee hakemaan hänen bogunsa ja shinaipussinsa hyllystä ja asettaa ne seinustalle valmiiksi opettajaa varten. Jos opettaja haluaa juoda harjoitusten aikana, on häntä odottamassa dojon ulkopuolella tarjottimella mukeja ja juotavaa. Kerran yksi opettajista tuli pelkästään katsomaan harjoituksia ja hänelle juostiin heti viemään tuoli istuttavaksi. Senseit saavat myös vapauksia aikatauluun nähden ja he yleensä tulevat ja menevät milloin tahtovat. Jos olen jotain täällä oppinut niin sen, että arvostan tästä eteenpäin omia opettajiani vieläkin enemmän.
Tässä lyhyesti omia havaintojani treeneistä tähän mennessä. Minulla on vielä aika monta kuukautta täällä edessä, joten katsotaan mitä ne tuovat tullessaan!