Iai suomennetaan usein miekan vetämiseksi. Tämä johtuu siitä, että iaidon merkittävin ominaisuus on juuri miekan veto tupesta ja siihen yhdistyvä leikkaava lyönti. Sana iai tulee sanonnasta “Tsune ni ite kyuu ni awasu”, joka karkeasti suomennettuna tarkoittaa “Ole valmiina joka tilanteeseen”.
Hayashizaki Shinsuke Shigenobun sanotaan kehittäneen iaidon 1500-luvulla. Erittäin taitava miekkamies oli tappanut hänen isänsä ja kunnia velvoitti häntä kostamaan. Koska nuorella Shigenobulla ei ollut mitään mahdollisuutta voittaa taitavaa vastustajaansa perinteisillä meikkailutekniikoilla, oli hänen kehitettävä jotain uutta ja uskaliasta.
Kun Shigenobu kohtasi vastustajansa, joka perinteiseen tapaan oli vetänyt miekkansa ja seisoi valmiusasennossa, Shigenobu vain seisoi paikoillaan miekka tupessa. Tästä johtuen hänen vastustajansa ei pystynyt arvioimaan Shigenobun ulottuvuutta tai aikomuksia ja oli siten ymmällään eikä tiennyt mitä tehdä. Kunnes oli liian myöhäistä.
Niin tehokas oli uusi, kekseliäs tyyli, että se synnytti uuden miekkailukoulukunnan, Hayashizaki Ryun. Tämä johti muiden koulujen muodostumiseen, joista jotkut ovat vielä tänäkin päivänä olemassa, vaikkakin useimmat kuolivat opettajiensa myötä. Näitä kouluja nimitetään usein iaijutsu-kouluiksi, koska niiden tehtävänä oli opettaa käytännön miekankäsittelytaitoja ammattimaisille miekkamiehille.
Vuonna 1870 Japanissa tapahtui Meiji-restauraatio. Japani nykyaikaistui, minkä myötä omaksuttiin uusia tapoja ja luovuttiin vanhoista. Yksi asia, jota ei enää tarvittu, oli samurai-luokka. Sellaisten miesten, kuten Kano Jigoron, Ueshiba Morihein, Yamaoka Tesshun ja iain kohdalla Nakayama Hakudon ansiosta eivät vanhat sotataidot painuneet täysin unholaan. Ne kokivat sen sijaan muodonmuutoksen ja muuttuivat sotataidoista tavoiksi kehittää itseään. Syntyi Do, “tie”. Nakayama Hakudon kehittämää taitoa kutsuttiin nimellä Muso Shinden Ryu ja se oli merkittävin iaido-koulukunta ja käytännössä synonyymi iaidolle ennen 1960-luvulla kehitettyä ZNKR iaidoa (Zen Nihon Kendo Renmei, Japanin kendoliitto).
Vuonna 1968 Japanin kendoliitto ZNKR esitteli iaidon harjoittelumuodot eli “Seitei katat”. Näitä Seitei katoja voidaan kutsua iaidon “Best of” -kokoelmaksi. Niiden tehtävänä oli antaa yleiskuva iaidon olemuksesta aloittelijoille ja samalla toimia yhteisenä kielenä ja yhdistävänä tekijänä vanhojen koryu-koulukuntien välillä.
ZNKR iaido on avoin kaikille harjoittelijoille heidän aikaisemmasta taustastaan tai kokemuksestaan riippumatta ja avaa monia uusia mahdollisuuksia jo itsessään ja lisäksi antaa mahdollisuuden tavata ja oppia eri iaido-tyylien harjoittelijoilta.
ZNKR iaido Suomessa
Suomessa iaidoa harjoiteltiin tiettävästi ensimmäisen kerran vuonna 1971 Pietarsaaressa, jolloin Ichimura Toshikazu sensei (6.dan renshi iaido) opetti ZNKR iaidoa aikidon ohessa. Siitä lähtien on iaidoa harjoiteltu Suomessa vaihtelevissa määrin.
Vuonna 2000 iaidosta tuli Suomen kendoliiton (FKA) virallinen laji. Lajin virallisen hyväksymisen ja kyu-arvoasteikon käyttöönoton myötä tuli Suomessa mahdolliseksi suorittaa iaidossa vyökoe eli graduoida aina 1. kyun vyöarvoon asti. FKA:n myöntämät arvot hyväksytään kaikkialla maailmassa. Ensimmäinen dan-graduointi järjestettiin Suomessa vuonna 2008.
Vuonna 2001 suomalaiset osallistuivat ensimmäisiin iaido-kilpailuihin, kun Brysselissä järjestettiin Euroopan mestaruuskisat. Vuodesta 2004 lähtien ovat suomalaiset harjoittelijat osallistuneet kisoihin joka vuosi.
Iaidoa voi harjoitella Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kotkassa, Kuopiossa, Porissa, Savonlinnassa, Tampereella ja Turussa. Jos olet kiinnostunut iaidosta, mutta et asu edellä mainituissa kaupungeissa, ota yhteys FKA:n iaido-vastaavaan.
On tavallista, että ZNKR iaidon opettelemisen jälkeen harjoittelija syventää iaidon tuntemustaan opettelemalla jotakin koryu-koulukuntaa. Tällä hetkellä FKA:n puitteissa on mahdollista opetella seuraavia vanhoja koulukuntia: Muso Shinden Ryu, Muso Jikiden Eishin Ryu ja Suio-ryu Iai Kenpo.
Suomenkielisestä Wikipediasta löytyy kattava artikkeli iaidon harjoittelemisesta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Iaido
Iaidon päätapahtumat
Nordic Iaido Open (NIO)
Nordic Iaido Open on Takao Momiyama -sensein vuonna 2011 aloittama kilpailutapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda pohjoismaiset iaido-huiput yhteen ja luoda uusille iaido-harrastajille mahdollisuus päästä kokeilemaan kilpailemista kansainvälisellä tasolla.
Tapahtuman aikana järjestetään iaido-seminaari ja yksilökilpailut mudan sarjasta lähtien. Kilpailujen isäntämaana vuorottelevat Norja, Ruotsi ja Suomi. Vuonna 2017 järjestäjänä toimii Norjan Notoddenin iaido-seura.
Iaidon SM-kilpailut
Iaidon suomenmestaruuskilpailut ovat toistaiseksi ainoa kansallinen iaido-kilpailu Suomessa. Kilpailut on järjestetty joka vuosi jo vuodesta 2006. Vakiintuneen tavan mukaan tapahtuma sijoittuu huhtikuun alkuun.
Suomenmestaruuskilpailuissa kotimaiset harrastajat pääsevät ottamaan mittaa toisistaan. Yksilökilpailusarjat ovat olleet jo useamman vuoden ajan mudan, ikkyu-shodan ja yudansha mahdollistaen kaiken tasoisten harrastajien päästä haastamaan itsensä ja esittämään vuoden harjoittelun tuloksensa.
Kilpailujen yhteydessä järjestetään leiripäivä, jonka ohjaa kaikkein edistyneimmät suomalaiset opettajat. Oppinsa he tuovat edellisvuoden euroopanmestaruuskilpailuista.
Pori Jazz -leiri
Pori Jazz –leiri on lämminhenkinen kulttuuritapahtuma Porin kesässä Jazz-festivaalien aikaan. Tapahtuma on otollinen mahdollisuus saada korkea tasoista oppia kotimaisilta ja ulkomaisilta opettajilta. Parasta tapahtumassa on tiivis yhdessäolo harrastajien kesken. Rankan harjoituspäivän päätteeksi voi lähteä festivaalialueelle kertaamaan muiden harrastajien kanssa päivän oppeja juhlahumuun.
Ki-Ken-Tai-Icchin kevät- ja syysleirit
Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi järjestää vuosittain kaksi iaido-leiriä. Kevätleiri on perinteisesti pidetty huhti-toukokuun vaihteessa ja syysleiri lokakuussa.
Leireille kutsutaan ulkomainen kuudennen, seitsemännen tai kahdeksannen danin sensei opettamaan kahden tai kolmen päivän ajaksi niin ZNKR iaidoa kuin myös koryuta. Leirit ovat avoimet kaiken tasoisille iaidon harrastajille koulukunnasta riippumatta.
Leirien tarkoituksena on tarjota
- edistyneemmille harjoittelijoille heidän tarvitsemaansa korkeamman tason opetusta ja uusia malleja opetustavoista
- edistyneemmille ja keskitason harjoittelijoille kokeneempaa opastusta ja ohjeistusta omaan harjoiteluun
- aloitteleville harjoittelijoille kosketus iaidoon Suomen ulkopuolella, kannustusta ja korkean tason esikuvia, sekä vahvistusta omalla dojolla opetettuihin asioihin.