Kendon maajoukkuerinki

Naisten maajoukkue Korean MM-kisoissa 2018: Suomi – Havaiji, kapteenien ottelu.

 

Maajoukkuerinki on pääasiallisesti tarkoitettu niille kendon harrastajille, jotka tähtäävät muutaman vuoden sisällä kendon juniori- tai aikuisten maajoukkueeseen. Maajoukkue edustaa Suomea kendon Euroopan- ja maailmanmestaruuskisoissa.

Mukaan on myös tervetullut vaikka ei tähtäisikään arvokisoihin. Sinnikkyys, pitkäjänteisyys, halu kehittyä ja harjoitella korkeatasoisessa seurassa ovat tärkeimmät ominaisuudet kendokalle joka haluaa osallistua ringin toimintaan.

Suomen aikuisten maajoukkue osallistuu kendon maailmanmestaruuskisoihin Milanossa, Italiassa, heinäkuussa 2024. Kapteenien lisäksi miesten ja naisten maajoukkueisiin valitaan neljästä viiteen muuta edustajaa maajoukkueringin osallistujien keskuudesta. Maajoukkuevalinnat tehdään helmikuussa ja niistä vastaa maajoukkueringin vetäjät.

Maailmanmestaruuskisoissa ei järjestetä junioreiden kisoja, joten junioreiden osalta maajoukkueringin harjoitukset tähtäävät EM-kilpailuihin Leidenissä, Hollannissa, toukokuussa 2025 sekä muihin tuleviin EM-kisoihin Montenegrossa 2026, Serbiassa 2028 ja Portugalissa 2029 (kisajärjestäjät vahvistamatta). Lisäksi junioreille pyritään järjestämään vuosittain kisamatka ulkomaille.

 

Maajoukkueringissä harjoittelu

Maajoukkueeseen osallistuminen vaatii omistautumista ja sitoutumista kendon laji- ja oheisharjoitteluun. Maajoukkueen jäsen pääsee harjoittelemaan vaativalla tasolla,  sekä mittaamaan osaamistaan ja itseään poikkeuksellisen paineisessa ympäristössä, mikä antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kendon kehittymiselle.

Osallistuminen maajoukkuerinkiin kannattaa aloittaa heti kun motivaatio, tekniset taidot ja kunto sallivat kovan harjoittelun. Maajoukkueringin harjoituksiin osallistumista voi tulla kokeilemaan. Älä epäröi ottaa yhteyttä valmennukseen jos asia mietityttää. Teemme yhdessä arvion jokaisen urheilijan tilanteesta ja lähtökohdista osallistua ringin harjoituksiin.

Arvokisojen maajoukkueeseen valitaan ne kendon harrastajat, jotka näytöillään ja sitoutumisellaan harjoitteluun parhaiten täyttävät maajoukkuevalmennuksen kriteerit. Tarkemmat valintakriteerit käydään läpi valmentajien kanssa rinkikauden alussa. Lopullisen päätöksen maajoukkueista tekee Kendoliiton hallitus valmennusjohdon esittelystä.

 

Juniorit maajoukkueringissä

Juniorivalmennus on tärkeä osa maajoukkueringin toimintaa. Isona osana maajoukkuetoimintaa on rakentaa joukkue- ja yhteishenkeä myös harjoitusten ulkopuolella. Junioriryhmään osallistujan tulee olla yli 13-vuotias, pystyä itse hoitamaan varusteiden pukeminen, 3. kyu ja oman seuran ohjaajan suositus kovatahtiseen harjoitteluun. 

Junioriryhmästä EM-kisojen maajoukkueeseen valitun on oltava kisapäivänä 16 vuotta tai vanhempi ja alle 18-vuotias. Harjoittelu ringissä kannattaa aloittaa jos tavoitteena on oppia valmiuksia kilpailemiseen ja kendossa kehittymiseen, vaikkei oma ikä tähän väliin osuisi.

Kodin ja Kendoliiton välinen yhteistyö on avainasemassa luotaessa puitteet junioreiden rinkiharjoittelulle. Kendoliiton osalta yhteistyöstä vastaa oma manageri, joka on pääsääntöisesti paikalla rinkiviikonloppuina ja ottaa tällöin tarvittaessa vastuun junioreista niin harjoitusten aikana kuin niiden ulkopuolella. Kendoliitto ei voi kuitenkaan luvata että se pystyy järjestämään majoitusta tai kuljetusta harjoituksiin, joten maajoukkuerinkiin osallistuminen vaatii juniorilta ja hänen huoltajiltaan ennakointia ja suunnittelua. Junioreiden huoltajien kanssa käydään erikseen jokaisen rinkitapaamisen yhteydessä läpi miten juniori saapuu harjoituspaikkakunnalle, miten hän saapuu harjoituspaikalle, missä viettää vapaa-ajan ja yön ja miten kotimatka on järjestetty.

 

Maajoukkueringin valmennus ja johto

Maajoukkueringin toiminnasta vastaa liiton nimittämät vetäjät, jotka myös toimivat maajoukkueen valmentajina. Kaudella 2023-2024 maajoukkueen valmentajina toimivat Merci Czimbalmos (6.dan) ja Henri Korkalainen (6.dan). Aikuisten maajoukkueen managerina toimii Saara Pöyhönen. Junioreiden managerina ja kontaktina huoltajiin toimii liiton juniorivastaava Jarno Redsven.

 

Sitoutuminen harjoitteluun

Maajoukkueringin jäsenet sitoutuvat perehtymään ja noudattamaan Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n antidopingsääntöjä. Lisäksi joukkueeseen tähtäävät maajoukkueringin jäsenet laativat harjoittelusuunnitelman maajoukkueen valmentajien avustuksella ja sitoutuvat seuraamaan sitä.

Maajoukkueeseen pyrkivien kanssa ylläolevasta sovitaan erillisessä urheilijasopimuksessa, joka tehdään Kendoliiton ja ringin jäsenen välille. Sopimus on oltava urheilijan allekirjoittama 1.10.2023 mennessä, jotta hänet voidaan valita kesän MM-kisojen joukkueeseen. 

Juniorit eivät allekirjoita sopimusta kaudella 2023-24 arvokisojen puuttumisen takia.

 

Ilmoittautuminen mukaan ja osallistumisesta aiheutuvat kulut

Ilmoittautuminen maajoukkuerinkiin alkaa 20.9.2023  lähettämällä sähköposti osoitteeseen saara.kendo@gmail.com (aikuiset) tai redsven.jarno@gmail.com (juniorit). Ilmoittautua voi myös vain kokeilemaan rinkiviikonlopulle.

Ilmoittautumisen yhteydessä kannattaa liittyä maajoukkueringin sähköpostilistalle, jossa tiedotetaan ringin asioista.

Maajoukkuerinkiin osallistumisesta ei peritä maksua, eikä maajoukkueringissä tai maajoukkueessa toimimisesta makseta palkkiota tai päivärahoja. Maajoukkuerinkiin osallistuvalle syntyy matkakuluja ringin tapahtumiin ja kisoihin. Maajoukkuerinkiläiset vastaavat omista varusteistaan ja maajoukkueen edustusasusta. Osassa ringin edellyttämistä ringin ulkopuolisten järjestämistä tapahtumista peritään osallistumismaksu, josta rinkiläiset vastaavat itse.

Maajoukkueeseen valitut kustantavat itse matkat MM-kisoihin. Kendoliitto kustantaa osallistumismaksut, vakuutukset ja majoituksen. 

 

Aikataulu kaudella 2023-2024

Aikuisten maajoukkueringin harjoittelussa noudatetaan vuoden mittaista harjoitussuunnitelmaa, jonka lyhyen aikavälin tavoite kohdistuu kesän 2024 MM-kisoihin ja pidemmän aikavälin tavoite kohdistuu vuoden 2025 EM-kisoihin.

Junioreiden harjoittelu koostuu maajoukkueringin tapahtumiin osallistumisesta ja omassa seurassa harjoittelusta. Harjoittelun tueksi luodaan tarvittaessa yksilölliset tavoitteet jotka käydään läpi sekä huoltajien että oman seuran ohjaajien kanssa.

Aikuisten harjoitussuunnitelma noudattaa seuraavaa rakennetta:

Valmistava vaihe: Kunnon kehittäminen ja harjoittelu

 1. Yleinen valmistava vaihe (09/2023-01/2024)
  • kuntosali (3 kertaa/viikko)
  • kestävyysharjoittelu (2 kertaa/viikko)
  • kendon lajiharjoittelu (2-3 kertaa/viikko)
 2. Erityinen valmistava vaihe (01/2024-03/2024)
  • kendon lajiharjoittelussa keskittyminen soveltavampaan harjoitteluun (esim. waza-harjoitukset eri tilanteissa)
  • kuntosali- ja liikuntaharjoittelussa keskittymistä räjähtävyyttä tukevaan harjoitteluun ja saavutettujen tulosten ylläpitämiseen 
  • psykologinen valmennus

Kisoihin valmistava vaihe 

 1. Kisoja edeltävä valmistautuminen (04/2024-06/2024)
  • kuntosali (saavutettujen tulosten ja kunnon ylläpitäminen)
  • kisaharjoitusten lisääminen (yksilö, joukkue)
  • videoanalyysi ja kilpailussuunnitelman luonti
 2. Kilpailuvaihe ja kilpailu (viimeisestä maajoukkueharjoituksesta tapahtumaan saakka)
  • Varmistetaan, että urheilijat ovat hyvin levänneitä kisoja varten.

Harjoittelusuunnitelmista ja vuoden 2024 ohjelmasta keskustellaan lisää 29.9 klo. 18:00 Helsingin keskuskirjasto Oodissa, maajoukkueen info-tilaisuudessa.

Alustava aikataulu

Aika

Tapahtuma

Paikka

29.9-1.10.

Ensimmäinen rinkiviikonloppu
(huom! ohjelma alkaa 29.9, klo. 18:00)

Helsingin kendoseuran dojo, Helsinki

13-15.10

Helsingin Syysleiri

Herttoniemenrannan ala-aste, Helsinki

28-29.10

Rinkiviikonloppu

Turku

18-19.11

Rinkiviikonloppu
(sali käytössä jo PE 17.11, salimajoitus mahdollinen)

Seinäjoki
(varaa salimajoitus tästä)

Alustavasti
20-21.1

Rinkiviikonloppu

TBD

4-7.7

MM-kisat

Milano, Italia