Uudet kyu-graduointisäännöt on julkaistu – mikä muuttuu?

Suomen kendoliiton (FKA) uudet kyu-graduointisäännöt on julkaistu FKA:n kotisivuilla ja ne ovat voimassa 1.1.2018 lähtien. Mikä sitten käytännössä muuttuu? Tässä lyhyt yhteenveto.

Suurimmat muutokset koskevat aikarajoja. Iaidossa kyu-kokeiden vähimmäisaikaväli on jatkossakin 4.-1. kyun tapauksessa 3 kk. Sen sijaan 6. ja 5. kyu suoritetaan peruskurssilla tai sen jälkeen, kun kokelas on ohjaajan arvion mukaan siihen valmis, ilman ehdotonta aikarajaa.

Kendossa ja jodossa kyu-kokeiden vähimmäisaikaväli on 5.–1. kyun tapauksessa 3 kk. Sen sijaan 6. kyun kohdalla 3 kk on ohjeellinen vähimmäisaikaväli – intensiiviset peruskurssit, joiden päätteeksi graduoidaan 6. kyu, voivat jatkossa olla kestoltaan lyhyempiä kuin 3 kk.

Itse graduointisuorituksiin tulee kendon puolella sellainen muutos, että 1. kyun kokeessa kata tehdään jatkossa ensimmäisenä, ennen ji-geikoa (saman pätee jatkossa myös kendon dan-arvojen kokeisiin). Tällä muutoksella FKA haluaa lisätä katan arvostusta kendon harrastajien keskuudessa.

Jodon puolella graduointisuoritusten kuvaus muutettiin väljempään muotoon, mikä mahdollistaa sen, että ohjaaja / raati voi muokata graduoinnin sisällön oman harkintansa mukaan kulloisiinkin olosuhteisiin parhaiten sopivaksi. 6.-5. kyun kokeissa tehdään jodon perusteita, joiden sisältö on ohjaajan harkinnassa. 4.-1. kyun kokeissa graduointiraadin korkea-arvoisin jäsen valitsee suoritettavat katat ja kihonit.